No. 036 - 037

AVG: een holistische benadering

Cyberverzekering: waarom nodig en hoe werkt het?


Sjaak Schouteren, Partner European Cyber Team

JLT Specialty

AVG: een holistische benadering

Om uw organisatie op een duurzame manier compliant te laten zijn aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming is een holistische benadering nodig.

De AVG is geen ICT of Legal aangelegenheid je moet ook marketing, HR en CFO betrekken. Alleen dan maak cyber en data securityonderdeel van je businessmodel. Beschouw het niet als een hygiënefactor, maar als een USP waarmee je je onderscheidt. Dat is niet alleen wat klanten verwachten; je wint er ook afdelingen zoals marketing en R&D mee.

Cyberverzekering: waarom nodig en hoe werkt het?

Digitale risico’s hebben een steeds grotere impact op uw organisatie. Daarnaast gaan klanten steeds kritischer kijken naar hoe u hun data beveiligt. Een cyberverzekering kan een zeer goede oplossing zijn om de impact van deze ontwikkelingen te minimaliseren.

Maar een eerste stap is altijd om te onderzoeken waar uw impact echt ligt, hoe deze te verminderen en dan de afweging maken om de restrisico’s te verzekeren.

Een cyberverzekering verzekert onder andere tegen de gevolgen van hacking zoals diefstal van gegevens of inbreuk op systemen, verlies van data en bedrijfsstilstand. Tevens geeft deze verzekering een vergoeding van kosten voor crisismanagement en de inzet van ICT-specialisten.

Curriculum vitae

Sjaak Schouteren

Sjaak Schouteren is Partner European Cyber Team van JLT Specialty. Met als standplaats Rotterdam zal Sjaak leiding geven aan business development en het vergroten van het risico bewustzijn bij klanten door heel Europa. Om zo ondersteuning te geven aan de groei van JLT Specialty’s toonaangevende cyber risico proposities.


Hiervoor was hij als Manager Cyber Risk Solutions bij Aon verantwoordelijk was voor alle cyber proposities binnen Nederland. Daarvoor was hij als Business Development Manager werkzaam voor schade-expertise bureau Cunningham Lindsey, waar hij verantwoordelijk was voor product development en daar aan de basis stond van de ontwikkeling van het cyber team.

Hij  is ook voorzitter geweest van het Cyber Platform van de VNAB. Daarnaast is hij een van de oprichters van Young InSurance Nederland en België. Voor dit werk heeft hij ook de NARIM award ontvangen in 2014.