No. 071 + 072

Wet arbeidsmarkt in (dis)balans!

De introductie van de ‘payrollovereenkomst’


Sander van Riel, Advocaat arbeidsrecht

VRF Advocaten

Wet arbeidsmarkt in (dis)balans!

Onlangs is de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in internetconsultatie geweest. De Wab heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt, in het bijzonder voor payrolling. Alhoewel met het wetsvoorstel door de wetgever een poging wordt gedaan om de arbeidsmarkt meer in balans te krijgen, zorgt het wetsvoorstel naar de mening van Sander van Riel juist voor disbalans. Het wetsvoorstel is namelijk –  in elk geval wat payrolling betreft – erg onduidelijk en bevat tegenstrijdigheden met overige wet- en regelgeving. Ten slotte is relevant dat het wetsvoorstel de markt van payrolling onnodig uitholt, terwijl het ‘probleem van doorgeschoten flex’ hiermee niet wordt opgelost.

De introductie van de ‘payrollovereenkomst’

Uitzenden en payrolling zijn nu gelijk, zo heeft de Hoge Raad in 2016 geoordeeld. Met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) komt hierin echter verandering. Naast de uitzendovereenkomst wordt immers de payrollovereenkomst geïntroduceerd, als bijzondere vorm van de uitzendovereenkomst. Het verschil tussen deze overeenkomsten wordt door Sander van Riel uitgelegd.

Curriculum vitae

Sander van Riel is advocaat en partner bij VRF Advocaten, een boetiek advocatenkantoor volledig gespecialiseerd in flexibele arbeid. In de markt van flexibele arbeid wordt Sander als vooraanstaande flexspecialist gezien. Hij heeft een scherpe blik en innovatieve kijk op de markt van flexibele arbeid. Naast zijn vak als advocaat, is Sander ook als docent arbeidsrecht werkzaam bij Avans Hogeschool.

Sander studeerde rechten aan de Tilburg University en is aldaar (cum laude) afgestudeerd in het arbeidsrecht. Nadat hij in het collectief arbeidsrecht werkzaam is geweest bij een (middel)groot advocatenkantoor in Tilburg, heeft hij de overstap gemaakt naar een niche kantoor in Eindhoven. In 2015 heeft Sander, samen met Hendarin Mouselli, VRF Advocaten opgericht. Het kantoor is volledig toegespitst op de markt van flexibele arbeid en staan vooral uitzendondernemingen, payrollbedrijven, detacheerders en recruitment agency’s bij in Nederland en daarbuiten.